Poker nytt men ändå gammalt

Idag finns det massvis med olika regler och spelsätt i poker, men ursprungligen sägs det bara ha funnits ett. Det första pokerspelet tros ha kommit från New Orleans runt år 1820, då spelades med 5 kort i handen och inget öppet på bordet. Numera är den vanligaste spelstilen av poker Texas Hold‘em, där varje spelare får 2 kort i hand, sedan kommer 5 kort placeras öppet på bordet som alla kan använda. Spelet går då ut på att bygga den bästa 5 korts handen med dina 2 kort och dom 5 som ligger på bordet, personen med den bästa handen tar hem potten.

Texas Hold‘em

Om du funderar på ställa upp på någon pokerturnering så får du här lite bra tips på hur det funkar. Kolla också upp på andra sajter som kan ge dig bra tips angående livepoker. Spelet Texas Hold‘em börjar med att dom två personerna till vänster om dealern lägger in lilla respektive stora blind. Blind är ett basbelopp som ska läggas in innan någon får kort så det alltid finns något i potten, blinden kommer öka under spelets gång men den lilla är alltid hälften av den stora.

Efter att blinds har betalats så får alla spelare runt bordet 2 kort i hand, får spelaren till vänster om stora blind börja. Han kan då välja att lägga sig, (kasta korten och dra sig ur). Syna, (Lägga in samma summa som stora blind och gå med) eller höja (lägga in en summa som är högre än stora blind). Sedan går det över till samma spelare som får samma möjligheter ända skillnaden är att om första spelaren höjde måste han syna upp till samma summa som den spelare la in för att kunna gå med.

Efter alla spelare fått välja att betala in sig eller inte så kommer dom 3 första korten på bordet, även kallat för floppen. Då får alla spelare som är kvar välja att lägga sig, checka/syna eller höja. Checka kan man bara göra om inga satsningar gjorts denna runda. Sen när alla är klar kommer ett till kort på bordet kallat för Turn, följt av en till satsningsrunda. Och därefter kommer sista kortet även känt som River. Detta blir sista satsningsrundan innan korten ska visas och avgöra vem som tar hem potten.

När sista satsningsrundan är gjord visar alla kvarvarande spelare sina kort och kollar vem som har den starkaste handen och därmed tar hem potten. Om det dock bara blir en ensam spelare kvar vid något steg får denna spelare automatiskt potten och behöver inte visa sina kort. Därefter flyttas dealern medsols till nästa spelare och nya blinds och händer ges.